Historia om åkers styckebruk

Åkers styckebruk är en tätort i strängnäs kommun och kyrkbyn i Åkers socken. Byn har under medeltiden först vuxit upp kring åkers kyrka men utvidgades avsevärt då bruksorten anlades.
styckebruket grundades omkring 1580 av karl den lx. Kanontillverkningen i bruket pågick mellan 1588 och 1866. Malmen hämtades från närbelägna skottvångs gruva och utö.Bruket har fått ge namn åt hela samhället, som senare även kom att innehålla åkers krutbruk.
I slutet av 1700 talet förvärvades styckebruket av den från Tyskland invandrande familjen Wahrendorff, som drev bruket mellan 1772 och 1861. Även om styckebruket vid Åker inte var det största i landet, levererade det stadigt en mängd kanoner både till Sverige och andra länder. År 1840 framställde här Martin von Wahrendorff en av de första kanonerna med fungerande bakladdningsmekanism. År 1895 öppnades Norra sörmlands järnväg som gick mellan södertälje och eskilstuna. Från Åkers Styckebruk utgick även en bibana till strängnäs. Järnvägen är nu riven då den ersatts av svelandsbanan som går via Läggesta . Under den perioden inleddes även en produktion av civila produkter, bland annat Åkersplogen, som tillverkades från 1840 fram till 1940-talet, och (från 1806) valsar för stål- och metallindustrin.
Idag tillverkas här valsar för valsning av grovplåt (till exempel fartygsplåt) samt varm- och kallvalsad tunnplåt (bland annat för bilar). Mer än 85 procent av produktionen går på export. Omsättningen uppgår till 450 miljoner kronor. Åkers sveden är med 350 anställda största privata arbetsgivaren i Strängnäs kommun. Det är berättelsen om järnets väg från malm till kanon. Från gruvan till masugnen och gjutformen och vidare ut på marknaden. Från slutet av 1500-talet till idag.  Det är också berättelsen om alla de människor som har bott och arbetat här. Om torparna som kolade på skogen, om gruvarbetarna, bruksarbetarna, tjänstemännen och herrskapsfolket.Vid bruket arbetar man fortfarande med gjutjärn. Åkers-gruppen är den största tillverkaren i världen av valsar till stålindustrin.De 48 vimpelprydda stolparna finns på olika platser: inne i samhället, vid styckebruket, vid Skottvångs gruva och på några platser till.Vi får också följa ett modernt samhälles framväxt under 1900-talet. I det här fallet heter samhället Åkers styckebruk men i stort sett samma berättelse kunde ha berättats om en rad orter i Sverige.
Historien i Åkers bergslag är ett samarbete mellan Sörmlands museum, Strängnäs kommun och Gnesta kommun.Det första Folkets Hus i Åkers Styckebruk uppfördes 1922 på målarmästare Erikssons tomt, nära järnvägen med utsikt över Visnaren. Huset fanns kvar till 1975.1948 hade man börjat planera för det nuvarande Folkets Hus. Arbetare från de olika industrierna i Åkers kommun arbetade extra på helger och skänkte lönen till bygget. Arbetsgivarna donerade lika mycket som de anställda hade tjänat in. Dessutom gav Rutger von Seth medel till den väldiga väggmålningen av Gösta Geerd som finns i samlingslokalen på andra våningen. Byggnaden invigdes 1952, som ett av få Folkets Hus-byggen under 1950-talet. Det hade kostat 620 000 kronor och är den mest representativa byggnaden i Åkers Styckebruk. Folkets Hus användes också som kommunalhus fram till sammanslagningen med Strängnäs kommun 1971. Folkets Hus i Åkers Styckebruk är och har varit platsen för många folkliga evenemang och studiecirklar, men också för underhållning, musik, modevisning och bio. 

 

Lämna en kommentar