Historia om hästholmen

Hästholmen ligger vid Vätterns strand söder om det mytomspunna Omberg. I öster finns ett bördigt slättland och i väster Vätterns djupa vatten. Holaveden i söder är början av de skogar som fortsätter ner i Småland. Här sägs de skogstroll bo, som John Bauer har skildrat i sina målningar.
Vänder vi blicken mot norr ser vi Ommas uråldriga berg vilande i lysande sol, trolsk skymning eller insvept i dimslöjor. Du kan vandra den gamla pilgrimsstigen efter stranden mot berget. Lev dig en stund in i alla de människor som vandrat samma stig under århundradena – från stenålder till nutid.
Sägnerna berättar om drottning Omma, bergets rådare, som bar en berguvmask och om alla hennes friare. Jätten Rödgavel med sitt röda skägg var en av dem. Omma sägs dansa med sina älvor när dimslöjorna stiger från berget och stå brud varje vår, när alla de blommande träden klär berget i vitt. Till Rödgavelgrottan kan man paddla. Den är så stor och djup att det går att komma in med en liten båt.
På bergets södra sluttning ligger Ellen Keys vackra hus Strand som ett fågelnäste. Det är numera ett museum som man kan besöka. På cykelavstånd finns Alvastra klosterruin, den 5000 år gamla pålbyggnaden i Dags mosse och Rökstenen från vikingatid.

I hamnen finns Vätternrummet, ett akvarium och utställning om livet i sjön. I samhällets södra del ligger Östergötlands näst största hällristning. Den har många spännande skepp och är minst 3 500 år gammal. Fortsätter du söderut mot Ödeshög kommer du till Stora Lund med en uppskattad golfbana och restaurang.

Vätterns vatten kan snabbt skifta från en lugn silverskimrande spegel till upprörda mörka vågor med vita toppar. Just vid Hästholmen är Vättern som vildast. Det vittnar de många skeppsvraken längs stränderna om. En mörk stormig natt i november 1918 förliste ångaren Per Brahe här. Båt, gods och passagerare gick till botten. Bland de som drunknade fanns John Bauer med hustru och barn, på väg att flytta från Gränna till Stockholm. Båten bärgades 1922 vilket uppmärksammades stort. 25 000 personer kom till Hästholmen för att se bärgningen.
Magiska solnedgångar målar himlen orange och rosa och vattnet i gnistrande turkos. Mörka nätter lyser månen och stjärnorna starkt. Att lyssna till Vätterns sång och se upp mot den svarta natthimlen fylld av gnistrande stjärnor, ger oss en upplevelse av inre ro.
Hästholmens någorlunda skyddade vik är en av de få på Vätterns östra sida. Den gjorde att Hästholmen blev en populär landstigningsplats för sjöfarande från Västergötland och Visingsö under 1100 och 1200 talet. Alvestra kloster låg också i närheten.
Namnet Hästholmen har, enligt författarinnan Ellen Key (1849-1926), uppkommit av att Magnus Ladulås med följe brukade sitta upp på sina hästar just här, efter färder över Vättern från borgen på Visingsö. Under 1300 talet var trafiken livlig och Hästholmen blomstrade. Man hade tingsplats  och enligt handlingar från 1384 finns avtryck av ett sigill varpå det står ”Villa Hestolmiensis”, vilket skall kunna betyda stad eller fäste.
När Vadstena kloster hade byggts färdigt under andra hälften av 1300 talet, avtog trafiken till Hästholmen och ortens betydelse minskade fram till på 1800 talet , då transporter av jordbruksprodukter ökade beroende på att Göta kanal öppnats för trafik. Hästholmen hade tidigare en färjelinje till Hjo på andra sidan av Vättern. Hästholmen hade tidigt en egen församling som tidigt uppgick i Tollstads församling.
Det kan vidare nämnas att karl xll landsteg här 1716 på väg till sin syster i Vadstena. Orten var då säkerligen bara en liten by.
En stormig novembernatt 1918 förliste ångaren Per Brahe utanför Hästholmen. Bland de omkomna fanns konstnären John Bauer med hustru och barn, på väg att flytta från Gränna till Stockholm. När båten bärgades 1922 kom 25 000 personer till Hästholmen för att se bärgningen.
I dag bor cirka 500 människor i Hästholmen. Samhället har villor, hyreshus, småföretag, bygdegård och förskola. Bensin finns vid infarten. Söker du en plats nära naturen som ändå är centralt belägen är detta ett bra alternativ. Boende och små företag välkomnas!
Vintertid är det lugnt i Hästholmen, då finns det tid för arbete, vila och eftertanke. Sommartid sjuder samhället av liv. Hamnens gästplatser är fyllda med båtar, det fiskas, dyks och paddlas kanot. Det finns restaurang och café med uteservering och badplats. Strövar du utmed Hamngatan hittar du trädgårdsbutik, loppis, glassbar, gallerier, hantverk, värdshus, minigolf, boulespel, mack och växthus. Du kan även göra en ‘stadsvandring’. Bygdegårdsföreningen har skrivit och satt upp ett trettiotal skyltar om de gamla husens historia.

 

Annonser