Historia om sörmlands största ö selaön i mälaren

Selaön är en ö i västra Mälaren i den nordöstra delen av Strängnäs kommun  i sörmland. Ön delas mellan Ytterselö och Överselö socknar och är med sina 95 km² Sveriges största insjö-ö.
Selaön har cirka 3000 fast boende och en minimal del av södra ön utgör en del av tätorten Stallarholmen. Bron i Stallarholmen, som kom till i mitten på 1900-talet, förbinder Selaön med fastlandet. Det finns flera riksintressen på ön; Överselö kyrka, slottet Mälsåker och Åsa gravfält från yngre Järnåldern. Ett annat gravfält är Östa gravfält. I ingen annan del av Södermanland finns det så många runstenar som på Selaön. Här finns inte mindre än 25 runbblock.
Under vikingatiden var vattenståndet betydligt högre, och Selaövikingarna kunde nå hela den då kända världen med sina fartyg. De stora gravfälten med sina storhögar vittnar om att det var en rik bygd.
En rik och mäktig adelsman, riksrådet Erik karlsson vasa (kusin till Gustav den I:s far Erik Johansson) avled av skadorna efter ett våldsamt storbråk vid ett besökt på Överselö prästgård den 20 mars 1491. Upprinnelsen till bråket var ett gräl med sockenprästen Sigfrid johanis. Såväl knektar som bönder från Selaön stred mot riksrådet och hans mannar. Senare ställdes biskop kort rogge, som var ansvarig för landsortsprästerna i stiftet, till svars för det inträffade. Biskopen avfärdade sin skuld och frikändes så småningom med vissa förpliktelser. Detta står att läsa i en uråldrig pergamenthandlingsom förvaras i Riksarkivet.
Axel von Fersen död den 20:e juni 1810) blev en stor politisk fråga. Axel von Fersens bror, Fabian von fersen som ägde Mälsåker, beordrade att kistan skulle hämtas hem. En dag i början av 1810-talet rodde sex bönder från Selaön i riktning mot Stockholm. Deras uppdrag var att i skydd av mörkret frakta kistan med den döde Axel von Fersen från vaxholm till godset i steninge i Uppland. Bönderna lyckades med uppgiften, och som tack för hjälpen fick de var sin silversked, skedar som har gått i arv i generationer och finns hos de boende på Selaön än idag. Det är vanskligt att få bekräftat att historien är sann, men de många skedarna på ön styrker den.
Åker Sjögren var en äventyrare med en obändig handlingskraft som levde i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. För de flesta stallarholmsbor är han ett okänt namn. Ändå har ingen annan lämnat så många spår i bygden som Åke Sjögren har gjort. Han lät bygga ett tegelbruk, ett tiotal egna hemhus och anlade en barockträdgård på Selaön, vinterbonade Mälsåker, startade en jägarskola, köpte en farm i Afrika och sponsrade arkeologiska forskningsresor.
Den österikiska familjen Geogre och Maria von Trapp, känd från musikalen Sound of Music, var 1939 på turné i skandinavien och var under maj-oktober bosatta i Håsta på södra Selaön.
Historia runt stallarholmen:
Åke Sjögren
För de flesta stallarholmsbor är han ett okänt namn. Ändå har ingen annan lämnat så många spår i bygden som Åke Sjögren. Han lät bygga ett tegelbruk, vinterbona Mälsåker, anlägga en barockträdgård, köpte en farm i Afrika…Väldiga krafter var i rörelse när grusåsarna bildades för ca 10 000 år sen. Ett av avtrycken från den tiden är den präktiga åsen som börjar i Herrestad och fortsätter genom Stallarholmen upp till norra Selaön.
Många känner säkert igen berättelsen om Sodom och Gomorra – de två gammaltestamentliga städerna som Gud förstörde. Men visste ni att de två ortnamnen återfinns på kartan över Selaön, vid Äleby? Vem har kommit på dessa namn, och varför?Den som tittar noga på spiran på det bulliga högkoret på Ytterselö kyrka kan se att det kröns av en gyllene stjärna med sju uddar. Det är ingen slump att den finns där…
Torpargrabben som lämnade efter sig en kulturskatt När han var tretton år gammal började han fotografera familjen och omgivningen med en hemgjord kamera. Året var 1897…När man står uppe vid Åsa och blickar ner i dalen väster om gravfältet, ser man åkermarker breda ut sig mot Lilla och Stora Lundby. Men fram till för ett par hundra år sen passerade här faktiskt en segelled…En dag i början av 1810-talet ror sex bönder från Selaön i riktning mot Stockholm. Deras uppdrag är att i skydd av mörkret hämta en kista från Vaxholm med den döde Axel von Fersen.Många av er har säkert trampat på honom, eller åtminstone på hans gravhäll. Det handlar om Anund Sture, som levde på 1400-talet och ligger begraven i Toresunds kyrka. Men att ta reda på vem han var visar sig vara…
Fantasin skenar iväg när man ser de tio bokstäverna, målade med gammal skrift på en flygelbyggnad till Östa gård på Selaön. ”Wargporten.” Texten ser urgammal ut, men den kanske är yngre än vad man tror? Ett läger för norska flyktingar. Det var det man höll på att skapa vid Mälsåker hösten 1943 enligt en artikel i Strengnäs Tidning. Men sanningen var att man började bygga upp en omfattande utbildning…Att en svensk drottning har koppling till Brunnsberg hade jag hört talas om tidigare. Men när en strängnäsguide nyligen sa att tre Drottningar hade anknytning till Selaön…
Den som går in i Ytterselö kyrka kan knappast undgå att lägga märke till skamstocken strax innanför kyrkportarna. Det måste väl ha varit riktiga missdådare som låstes fast i stocken?Drängen hade gjort den unga bonddottern med barn och därför skulle han straffas. Nu låg han fastbunden på en stege på köksgolvet medan bonden stringlade sin rakkniv.Ingen annan del av Sörmland har så många runstenar som Selaön. Här finns inte mindre än 25 runmonument. Men vad kan vi egentligen utläsa av de korta budskapen på stenarna?I Riksarkivet i Stockholm finns ett femhundra år gammalt dokument som beskriver ett blodigt kapitel i vår hembygds historia. En rik och mäktig adelsman blir dödad under ett besök…”Varifrån kommer namnet Stallarholmen?” Det var en fråga som kom upp när jag för en tid sedan satt och pratade med några vänner.Att det har med stall och holme att göra var inte svårt att gissa, men sen?
Utflykterna till Åsa gravfält är en omistlig del av barndomens minnen. Vårens backsippor, de runda gravkullarna, och framför allt den spännande skeppssättningen. Men vad vet vi egentligen om den?Säkert är det många som lagt märke till det taktäckta gravmonumentet strax intill Ytterselö kyrka. Kanske vet en och annan också att det är Hans Åkesson Soop som vilar här med hustrun vid sin sida.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s