Knejpens historia i Norrköping

 

 

Knejpens underbara historia lever en

Många av de charmanta husen finns dock fortfarande kvar. Det var flera av dem som gjordes rejält stora för att kunna fungera som pensionat, när kuranstaltens verksamhet växte och samtliga fick prydliga namn.Några exempel: Villa Vega, ett dubbelradhus på Kneippgatan, Villa Dagmar, (läkarvillan), Villa Eira, (Hotel Kneippen), Villa Gauffin, Villa Strömshäll på Kneippgatan, Villa Svanevik, (barnhem från 1940), Villa Darling, Villa Dalmore, Villa Fredriksborg, Amerikavillan, Villa Snöfrid, Villa Alphi, vid Vägträffen, liksom Villa Linnéa, (läkarhuset), Villa Sunlight, eller Sunhill, och Villa Fridhem på Linköpingsvägen, samt Villa Rex på Villagatan är bara några namn på alla hus där i området.
Varje hus har sin egen historia, eller spökhistorier om man så vill. Till exempel var det så att Villa Excelcior på Kneippgatan, vilken först hette Linderstamska pensionatet, en gång i seklets början beboddes av en dotter till konstnären bruno liljefors. Ett minne från det, långt in i våra dagar, var patentlåsen mellan varje rum.
Villa Excelior

ska också ha haft besök av tysken göring under dennes period i Sverige på 1910-talet.I hörnet av Borgsgatan och Älvgatan ligger Villa Onni
som man kan säga är en typisk Kneippenvilla.
Villa Korshaga
är kanske det mest spektakulära huset i Kneippen. Det tronar som ett schweiziskt örnnäste där Motala ström kröker sig på adressen Kneippgatan 10. Detta prakthus ritade Northun 1897. Från början hette det Vejnerheim eller Vänaheim, den är större än de andra villorna med verandor, snickarglädje och fjällpanel, som är så typisk för Kneippen. En orgel sträcker sina pipor upp genom den fascinerande byggnaden.
Ett magnifikt hus är det Stora pensionatet, i hörnet av Kneippgatan och Vinkelgatan. Det var bostad och matsal för många av kuranstaltens gäster. Huset byggdes 1898 och här hölls pensionat fram till 1930-talet, då det togs över av HSB, 1936. Förmodligen är det här Sveriges äldsta HSB-hus. Det har förstås, som de flesta andra husen i Kneippen, rustats upp och moderniserats, men det ser ännu ut precis som när det var nybyggt för 100 år sedan.
När tomtbolaget exploaterade Kneippbaden, så sålde man gärna tomterna bebyggda, man gjorde då en större förtjänst. En del av villorna uppfördes raskt i spekulationssyfte. En av dem var Villa Gauffin på Kneippgatan, vilken som flera andra inrymde ett pensionat.
När man idag ser det granna, välrustade läkarhuset, inser man att mycket av det som sopats bort hade kunnat räddas, om man hade haft en annan rivningspolitik på 1960 och 1970-talen, istället för den hysteri med grävskopor, som svepte som en löpeld över Norrköping.
Det fanns tider när det gamla skulle bort för att bereda plats åt det nya, till nästan vilket pris som helst. Det gamla Kneippen, det som finns kvar, är på flera sätt ett levande museum med dess snickarglädje, varierande arkitektur, prunkande trädgårdar, pumphus och automobilstall.
En av männen på modet under sekelskiftets första årtionde var arkitekten Werner Northun. Han satte sin prägel på Kneippbaden, gav den dess ansikte. Northun var mannen som ritade de flesta byggnaderna:

villa linea.

villa färgargården

villa pansionatet

 

gamla vattenborgen

 

Annonser