historia om staden flen

Flen, som ligger vid sjöarna GårdsjönBjuren och Orrhammaren. Namnet Flen innehåller ett till dialektordet flen ”bar, naken” bildat substantiv med betydelsen ”kal berghäll, kalt berg” eller dylikt. Flens by ligger på en höjd, där berggrunden går i dagen,Flen var och är kyrkby i flens socken och  31 december 1901 inrättades i landskommunen,Flens Hembygdsförening. Föreningen bildades 1936 men efter ett par års verksamhet avsomnade föreningen fram till 1947. Redaktören Johan Andersson såg till att föreningen återuppstod och den har varit verksam sedan dess. Thuleparkshöjden skänktes 1903 till Flens samhälle av ägaren till Orresta gård, hovstallmästare Gösta Tamm. En minnes skrift finns inhuggen i ett flyttblock nedanför scenen mot Auroragatan.
Den lyder:
Gösta  Tamm skänkte samhället thule,svea och salstaparkerna samt alla gator på orresta egor 1903 leve hans minne.
 Fram till 1950 hette den Föreningen Thuleparken, sedan blev det Flens hembygdsförening, under en tid fanns både namnen med, sedan bara Flens hembygdsförening som det heter i dag. Efter 1950 började arbetet med att flytta byggnaderna till Thuleparken.Då fanns redan Taljastugan, scenen, flaggstången, visthudboden och klockstapeln på plats. Mellan 1951-1981 flyttades Nämndemansgården, loftboden, smedjan, och logen till Thuleparken samt torpet man byggde som vaktmästarbostad och parken fick det utsende det har i dag.
flen växte fram som järnvägsknut utmed Västra stambanan (1862) och malmbanan Grängesberg-Oxelösund (1877). År 1901 bildadesmunicipalsamhället Flen med ca 1000 invånare.
Fortsatt stark expansion ledde 1949 fram till att Flen med ca 4 500 invånare fick stadsrättigheter, som en av de sista tätorterna i landet. Flera betydande industrier har lokaliserats till Flen, som därtill varit en viktig centralorten för bygden.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s