Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark började planerades redan under tidigt 1960-tal mannen bakom projektet

Ulf Svensson som då var anställd som kommunkonsulent i  kolmårdens kommun.

Kolmården var då en utpräglad avfolkningsbygd  med få sysselsättningstillfällen.
Ulf Svensson vandrade omkring i kålmords skogarna och fick iden till detta projekt:
Den 27 maj invigdes djurparken och den första dagen hade man över 40,000 besökare som kunde se ca:200 djur i parken/svenska folket fick nu möjligheten att kunna uppleva ett stycke unik svenska natur med många exotiska djur i då Europas största djurpark.
Man byggde ut parken steg för steg under årens lopp och 1967 invigdes även en linbana.

gamla

nya

1968 invigdes även den första anläggningen för isbjörnar som senare vid 2005 tyvärr lades ner och björnarna flyttades till större anläggning i Danmark.

Den största succén i parken blev delfinarium som stod klart 1969 och räknades då som det störta i hela hela värden med dom tre  delfinerna ,flip, skipper och penelope.

Nya djurarter togs hem till parken till besökarnas glädje som strömmade till i massor.
Dom första brunbjörnarna kom till parken 1972 och placerades då i safari-parken  som invigdes samma år och även dom första fennoskandiska vargarna kom även dom samma år.

   

1070 bildades även stöd förening så kallad kolmårdens vänner,för att stödja parkens utveckling av utrotnings hotade djur, sen byggdes även en lantgården till besökares glädje och framför allt för barnen, 1980 firade djurparken 15 år och då hade parken vuxit till 1000 djur ,omkring 100 olika arter finns idag i parken att beskåda, man byggde även en ekumenisk kyrka i parken 1980 och då räknade man med ca 1 miljon besökare  per år.
En ständig utveckling har alltid kännetecknat djurparken,den principen har lätt till nya arrangemang och utökningar.
Barnen har av naturliga skäl alltid spelat en stor roll för djurparken och man byggde även ett äventyrsland för barnen med lek byar för behovet barnen har till sitt lekbehov men även en temaparken och  bamses värd.

 

Under 2010 hösten revs den gamla linbanan för att en ny var i antågande och
Den 30 april 2011 invigdes den nya linbanan (safari) som tar folket på en resa på ett mycket närmare kontakt till djuren i parken,För den som är sugen  att titta på hur alla djuren lever,nedanför
Stora entrén finns nu mera tropikarium där man kan gå in och titta på bland annat hajar,krokodiler,

        Ormar med flera andra exotiska djur med även artiska djur som (mysoxe)(snöleopard)(sibirisk tiger)(röd panda) och dhole)

Kolmårdens djurpark är idag en av värdens störta och är till ytan 1,75 km² den ligger ca:1800 km från Norrköping och 100 meter från bråvikens vatten dit färjetrafik även går från staden, flera av djuren som då är utrotningshotade ingår även i nationella/svenska avelprogram.

Djurparken ägdes till en början av Nrkp-kommun men såldes vidare i privat ego och då till:

Park&Resorts Scandinavia som nu har mordeniserat parken med nya byggen i form av temaområden. Den stora huvudattraktionerna är då just Marina World delifinarium

Med sina tre bassänger som rymmer totalt 6400 kubik vatten ,sen finns även lagunen där man kan gå ner och se delfinerna på nära håll under vattenytan, i parken finns även säl lagunen där man även där kan gå ner och se sälarna under vatten ytan, sen finns även nöjesattraktionerna Delfinexpressen och Sjörövarskeppet.

   

 

Tiger World är en temaanläggning med sibiriska tigrar och asiatiska vildhundar ,där finns nu på senare tid även ett vattenfall och ett skogsparti för djuren.

Rovfåglar:Icentrala parken finns skådeplatsen för rovfågel uppvisning,här visar man dagligen friflygande falkar och berguv,gam och vråkar.

 

Aparium, innefattar två hus och fyra för gibbon,gorilla,scimpanser och dvärgsilkesapor.

Kolosseum, är en anläggning för dom tyngsta djuren som asiatiska elefanter och trubbnoshörningar/Här bor bland annat kung carl gustavs egen elefanter(Bua och Saonoi) som hans majestät fick i gåva av kung bhumibol adulyadej av Thailand efter ett stadsbesök ,1 juli 2013 födde (bua)sin första lilla bäbis som fick namnet(Namsai) i kolosseum bor även (surikater som kan vara både ute och innomhus.

Vildmarkshotellet: I anslutning till parken ligger vildmarkshotellet som har mycket som spa,komferenslokaler,äventyrsbad och utsikt över bråviken.

det föds omkring 300 djurungar,av många olika arter varje år i parken ,för att naämna några :noshörningen (Nelson)(gorillan Enzo)(delfinen flip)(Lindblads vita tapir samt sälkutarna Anders och Benjamin som släpptes senare ut i havet igen 2013.

Idag 2015 är det även på gång att bygga en äventyrs-park med berg o dalbana i närhet av djurparken.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s