HISTORIA ÅTVIDABERG

ÅTVIDABERGS I HISTORIA

I trakterna runt Åtvidaberg hittades redan under medeltiden koppar och gruvdrift startades, gruvorna omtalas första gången år 1413. På 1500-talet lades dock driften ned. 1754 erhöll fänrik David Hallonqvist privilegier på gruvan och började på nytt rensa de övergivna gruvhålen. 1764 slog han sig i kompanjonskap med johan adelsvärd på adelsnäs som snart blev ensam ägare till gruvan. 1856-57 byggdes en järnvägsförbindelse för att frakta malmen från gruvorna i bersbro till kopparsmältverket i Åtvidaberg.
Det var när man hittade koppargruvor under medeltiden som Åtvidaberg föddes. Det började med ett gruvdistrikt som sedan växte och växte. Åtvidaberg blev ett säte för gruvindustrins samfund.
slutet av 1800-talet började malmen att tryta. Dåvarande ägaren, adelsvärd lät då uppföra Europas första kontorsmöbelfabrik, senare facit .ab  1911 startade han även vagnsfabriken.
Fram till 1970-talet var Facit dominant på orten och pumpade bland annat in pengar i fotbollslaget Åtvidabergs FF. Facit köptes 1972 av Electrolux som 1981 sålde det vidare till Ericsson. 1989 separerades Facits utveckling och tillverkning i Åtvidaberg från den kvarvarande handelsverksamheten. Utveckling och tillverkning bolagiserades under namnet Facit Partner AB. Samma år avyttrades Facitkoncernen inklusive Facit Partner AB, till det norska investmentbolaget Entranor a.s. Bolaget heter idag PartnerTech AB och ägnar sig numera åt kontraktstillverkning till företag inom områdena telekommunikation, informationsteknologi, verkstadsindustri och medicinsk teknik.
Åtvidabergs historia präglas av den kopparbrytning som har varit betydande för ortens utveckling. På senare tid är det tillverkningsindustrin som har bidragit till välfärden. Denna historia vill Brukskultur i Åtvidaberg bevara och visa upp.
Genom samverkan mellan i första hand ämnet historia vid Linköpings universitet, Kulturarv Östergötland, Åtvidabergs kommun och Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg bildades hösten 1998 Åtvidabergsprojektet, ett kulturarvsprojekt kring bruks- och industrisamhället Åtvidaberg. Från och med januari 2002 upphörde projektformen och verksamheten kom in under Kultur- och fritidsnämnden i Åtvidabergs kommun med det nya namnet Brukskultur Åtvidaberg. Brukskultur Åtvidaberg är sedan 1 februari 2007 en ideell förening.
Brukskultur arbetar med kulturarvet efter det bruks- och industrisamhälle som Åtvidaberg har varit. Föreningen bygger upp en kunskapsbas om Åtvidabergs historia och visar även upp material på Bruks- och Facitmuseet och på Ekomuseum Åtvidabergs Bruksbygd. I lokaler på Bildningscentrum Facetten finns en arkivdepå med material från Åtvidabergsområdet.
Den första juli 1907 föddes en av de mest klassiska föreningarna i landet. Grundarna kunde väl knappast ana vilka enormt stora framgångar föreningen de just hade bildat, i den lilla bruksorten i södra Östergötland, skulle nå i framtiden. Åtvidaberg FF hade under 1970-talet en fantastisk glansperiod såväl inom rikets gränser som utanför. Och vem vet kanske en ny storhetstid är i antågande!
Åtvid är en medeltida socken och det äldsta kända skriftliga belägget härstammar från år 1348. Kopparfyndigheterna i Åtvid gav under medeltiden upphov till bergslag. Bergslagets verkliga blomstringstid inträffade under 1400-talets senare hälft och 1500-talets början. Ett brukssamhälle utvecklades så småningom kring kopparverket.
Platsen och socknen har under lång tid präglats av baroniet Adelswärd, vars industriinvesteringar under 1800-talets slut och början av 1900-talet var avgörande för utvecklingen till modern industriort. Socknens jordägande har även dominerats av baroniet. Åtvid blev köping 1947 och det gamla sockennamnet ändrades till Åtvidaberg, som var namnet på municipalsamhället. Åtvid har senare återtagits som socknens namn.
Åtvidaberg är uppbyggt med det klassiska bruksschemat som förebild. Den ursprungliga generalplanen är fortfarande lätt att spåra och många av bruksepokens vackra och påkostade byggnader är väl bevarade.
Åtvidaberg är känt för sin vackra natur – framförallt det unika eklandskapet. Här finns även mycket att uppleva för den som är intresserad av kultur, sport och historia.
Under din vistelse i Åtvidaberg kan du samtidigt njuta av god mat och trivsamt boende. Passa på att äta en gourmetmåltid på det välkända Trädgårdshotellet, som ligger precis intill Bysjön. Eller koppla av i relaxavdelningen på det gemytliga Hotell Stallet.
Inne i Åtvidaberg ligger Bysjön som kantas av trevliga strövområden. Vid sjön finns bland annat bad, restauranger och golfbana. På en halvö i Bysjön ligger den välbesökta Engelska parken, vid Adelsnäs gods. Här kan du även passa på att ta en avkopplande fikapaus på Adelsnäs Kaffestuga.
I Åtvidaberg kan du vandra, fiska, jaga, paddla kanot, bada, rida eller följa med på en guidad tur på Bysjön med båten E/S Vågspelet.
År 2013 firar Åtvidaberg 600-års jubileum. Vi firar att Erik av Pommern, även kallad unionskungen, den 5 maj år 1413 utfärdade ett privilegiebrev till bergsmännen för kopparframställning. Det är så åtvidabergsområdet på allvar skriver in sig i den svenska historien och förutsättningarna för ett samhälle skapas.