Historia om BJörnlunda

Historia björnlunda
Björnlunda nämns för första gången i ett dokument troligen 1314 som Biornlundum. Tätorten växte fram kring den år 1862 öppnade järnvägsstationen, som fick sitt namn från socknen och kyrkbyn Björnlunda/ I Björnlunda finns en livsmedelsaffär, Jarbells varuhus[3], som är ombud för apoteket och posten. Där finns även minigolf och en bykrog, samt idrottsföreningen Björnlunda IF.
Björnlunda är en tätort i Björnlunda socken i Gnesta kommun i centrala Södermanland, beläget mellan Södertälje och Katrineholm vid Kyrksjön.
Ett dominerande inslag i socknen är de många herrgårdarna, inte mindre än åtta säterier, med adelsmän som ägare, har funnits här.
Nämnas kan det vackra Elghammar som ägts samma familj i nära tvåhundra år. Slottet ligger på en udde i den vackra sjön Lockvattnet vars rena vatten strömmar till från ett antal källor i sjöns botten. Härifrån får Björnlunda sitt dricksvatten.
Jakobsbergs säteri vars ägare, när han avled 1994, testamenterade pengar till en samlingssal i Björnlunda. Det blev Wattrangsborg vid ena infarten till samhället. Ett vackert hus med plats för ett hundratal personer och nyttjas för fester och olika sammankomster av föreningar och företag.
Järnåldersgravar
Ännu äldre än herrgårdarna är de större byarna som i huvudsak funnits på plats sedan vikingatid. Av de cirka tusen järnåldersgravar som finns i socknen ligger nästan samtliga i anslutning till byarna.
Önnersta by
Önnersta by, en kilometer söder om tätorten var under lång tid centrum för ett stort område. Den viktiga färdvägen mellan Gripsholms slott och Nyköpingshus passerade genom byn. Tidigt uppfördes här ett gästgiveri där flera svenska regenter med stora följen övernattat. Eriksgatan passerar här som numera är en populär cykelled. Under sextonhundratalet fanns en tid ett särskilt Kungshus här som drottning Christina låtit uppföra. Här hölls även marknader och så småningom fanns också apotek, bank och affär i Önnersta by.
Men när järnvägen mellan Stockholm och Göteborg invigdes 1862, flyttade servicefunktionerna till järnvägsstationerna och Gnesta övertog rollen som ett centrum i bygden.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s