Historia om Trosa staden.

Området kring Trosa är rikt på fornlämningar i form av runstenar. Berömd är också en guldskatt som grävdes upp ur jorden vid Tuna by i västerljungs socken år 1774. Guldskatten, som brukar kallas Tureholms skatten, vägde hela 12 kg och är den största guldskatt som hittats i landet. Skattens främsta föremål är en halsring och beslag. De förvaras numera i ”guldrummet” på historiska museumet i stockholm. Guldskatten är från folkvandringstiden, alltså 400 – 550 e Kr.
Trosa var troligen stad redan på 1300 talet och låg då vid nuvarande trosa landskyrka, cirka 5 kilometer nordväst om nuvarande läge. År 1610 flyttades Trosa stad till det område där den nu ligger. I början av 1400-talet var Trosa en betydande handelsplats. Trosa brändes år 1445 av vitaliebröderna under Erik Pommern. 1454 fick staden stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde. Dessa förnyades vid flyttningen 1610.
Liksom många andra städer längs Östersjökusten blev Trosa utsatt för rysshärjningarna. Staden brändes ner i grunden av den ryska vedergällningsflottan 1719. Dock skonades trosa kyrkan. Den uppfördes i början av 1700 talet i karolinerstil och är en av de få 1700-talskyrkorna i Strängnäs stift.
Under århundraden var fisket huvudnäringen för Trosas invånare. Skärborgare kallades de fiskare som under sommarfisket levde i små byar ute på skären. Vintrarna tillbringades i staden. I slutet av 1800 talet började skärborgarlivet upphöra och staden började få ett gediget rykte som sommarstad och badort. Den nya tiden manifesterades genom bygget av ett sositetshus. Här samlades sommargästerna och här hölls fester, baler och maskerader. Ett varmbadhus för bastubad och medicinska bad uppfördes även vid denna tid. I Trosa kommun finns idag ett antal industrier etablerade. De största är Camfil (utvecklar och tillverkar luft- och filtreringsutrustningar), Bosch Rexroth som ligger i Vagnhärad (tillverkningen består till största delen av olika typer av cylindrar och ventiler) och Trosa Tryckeri.
Många av Trosas invånare arbetar i Nyköping, Södertälje eller Stockholm.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s