Uppdelning av norrköping

Norrköpings kommun kan grovt delas upp i fyra olika delar
skogsbygd, slätt,mellanbygd och skärgården. tvärs genom kommunen från väst till ost strömmar vattendrag vilket var och är av största vikt för kommunens invånare samt näringsliv.
Strömmen avvattnar Vättern och större delar av Östergötland. Efter att ha passerat industrilandskapet i staden fortsätter stömmen genom hamnen och mynnar ut i Bråviken.
Strömmens sträckning genom staden har i 500 år kallats för Norrköpings ström men tillkomsten av göta kanal,vilken började byggas i Motala gjorde så att stömmen fick heta Motala ström..
SKOGSBYGDEN

Den norra delen av kommun kännetecknas av de vidsträckta kolmårdsskogarna. Gränsen mellan skogsbygden och slätten nedanför markeras av de höga bråviksförkastningen, kvillingeförkastningen och svärtingeförkastningen . Terrängen präglas av sprickdalsformationer,barrskogar och myrmarker.Mellan skogen och området nedanför går flera sprickdalar,bl,a. Skriketorpsravinen,norrvikenravinen och getåravinen. vid gränsen mellan södermanland och Östergötland finns en av de största orörda myrarna i södra sverige,fjällmossen är 540 hektar stor.Den högsta punkten i kommunen är vid Hults bruk,Jakopsdalsberget 171 meter över havet ,av kommunens alla 250 sjöar finns 90 procent av dessa inom detta område. I detta område finns bl.a orterna simonstorp,Åby,Svärtinge,Krokek och kolmården.
SLÄTBYGGDEN

Kring centralorten Norrköping breder slätten ut sig i väster kring sjön glan så kallade vångaslätten, kvillingeslätten samt den östra delen av vikbolandet. Där finns ett mycket stort antal kyrkor, vilket visar på den stora betydelse som denna del av kommunen haft.
MELLANBYGGDEN

mellanbyggden består av den västra delen av Vikbolandet samt områden söder och väster om norrköping,bl.a runt Norsholm och Kimstad.
SKÄRGÅRDEN

den yttersta delen av Vikbolandet och de hundra tals öar som finns längs kusten utgör Norrköpings skärgård.

Rate this:

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s