stavsjö

Historia om Stavsjö

Stavsjö är i stora delar förknippad med stavsjö-bruk som anlades i samhället för att komma nära naturen och vatten.
Bruket byggdes 1662 och tillverkade då kanoner ett tag med senare bytte man till ångpannor och tröskverk, men efter branden byggdes bruket upp igen och var klart att öppna igen 1881 då man började tillverka den första ventilen så kallad kilslid-ventil.
1998 inviger man kraft stationen som va brukets hjärta då.
En idag tillverkar man ventiler där men nu mera en så kallad Skjut-ventil och bruket har idag ca:85 anställda och gör en så där ca:18,000 ventiler per år.
Stavsjö-bruk ägdes först av Beijer,Alma men såldes senare till Bröer, Holding.
1719 anfölls bruket som sagt  av ryska soldater som förflyttade sig genom landet ,i stort sätt brändes hela stavsjö ner förutom en byggnad som kallas en idag (ryssköket)mycket på grund av att ryssarna andvände denna byggnad till att äta och sova i denna/Huset är idag i privat ägo.
I Stavsjö finns en idag en liten byggnad ett så kallat tempel från den tiden/diana templet.
Skolan i stavsjö byggdes 1910 och va full aktiv fram till 2007 då skolan lades i malpåse på grund av vikande elev underlag.
Stavsjö Järnväg
Under åren 1898 till 1902 upp stog stora skador på skogen runt stavsjö och man va tvungen att hugga ner träden i skogen/detta på grund av en inbiten insekt som åt upp skogen/Nunnefjärilen) där tillkom då byggandet av stavsjö järnväg där man fraktade ner alla träden till sandviken och bråviken för att fraktas vidare med båt, 1939 lades järnvägen ner och idag finns bara grusvägar och vanrings leder på den gamla banvallen/namnet på den leden blev ju som bestämt just (nunnebanan).
I stavsjö finns även ett populärt vandringshem som ligger i en underbar skogs idyll där man kan bara njuta av naturen ,där kan man även cykla,fiska,vandra eller bada plus en massa andra bra aktiviteter.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s