1600-1700 talets centrum

På 1600- och 1700-talen omgärdades staden av ett staket eller plank, med tullar i norr, söder och väster. I linje med det nuvarande hyreshuset gick den gamla stadsgränsen snett österut. Ursprunget fanns i den stadsplan med rutnätsmönster, med förebilden i renässansens ideal, som stakades ut av generalkvartermästaren
Olof Hansson Örnehufvud (1600-1644), från 1635 chef för all fortifikation i landet och somlade grunden för det militära kartväsendet i Sverige.Rutnätsmönstret.
I oktober 1639 fick han i uppdrag att ta vägen över Norrköping för att ”afsticka en tullmur rundt staden”. Folkmängden uppgick då till omkring 5 200 och stadens tillväxt hade pågått sedan slutet av 1560-talet. Efter den stora stadsbranden 1655 var det betydligt lättare att genomföra den nya stadsplanen. Tomter fördelades om och staden kom att byggas ut enligt rutnätsmönstret. Dock ej med den föreslagna muren. Men väl med ett tullstaket runt staden och med tullportarna Norrtull, Sjötullen vid Strömmen, Södertull och Västertull.
Ända fram till år 1810 betalade bönder och handelsmän skatt på de varor som de förde med sig till försäljning vid stadens marknader och torg. Hötorget har sitt namn just av de marknader som förr hölls på platsen och finns belagt från 1800-talet. Från förra sekelskiftet och en bit framåt i tiden var Hötorget en marknad för skor, kläder och husgeråd. Tidigare benämningar på S:t Persgatan var samtidigt Stora Västerportsgatan och Västra Tullportsgatan. Slitna bostäder
Under 1800-talet delades gatan in i Västra och Södra S:t Persgatan, samt Södra Plankgatan. Den senare syftade på det dåtida stadsplanket som bitvis löpte längs dagens varuhuskvarter och som gick snett österut just vid Hötorget.
På fälten utanför Hötorget hade tobaksfabrikören Ljunglöf från Stockholm odlingar under 1840- och 1850-talen och den berömda Ljunglöfs Ettan blandades med tobak från just Norrköping. Bebyggelsen i kvarteret Spinnrocken bestod långt fram i modern tid av äldre hus med småstadskaraktär. Det rörde sig om slitna bostäder från mitten av 1800-talet och lika slitna innergårdar, med utedass och vatten via en pump på gården. I kvarteret återfanns även Frälsningsarmén, i hörnet av Kristinagatan- Hantverkaregatan och Lundbergs skoaffär ut mot S:t Persgatan och Hötorget.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s