Vrinneviskogen i Norrköpings historia.

Vrinneviskogen

http://njp.se/images/pdf/Vrinnevi_A0Skylt_20110114_medel.pdf

Idag:
Vrinneviskogens naturreservat ligger i södra Norrköping och sträcker sig från Klingsberg i norr till Ensjön i söder. och från hageby till vilbergen.Området domineras av strövänlig talldominerad gammal skog,men en stor variation av naturtyper finns. Här finns skog av grova tallar med slät pansarbark,sumpmarker o skog och halvöppna gräsmarker som slåttras årligen. I öster där gränsen förr gick mellan skogen och odlingsmarken, finns ek och hassellundar och lövträd är mest vanligt i skogen.

Vrinneviskogen är starkt präglad av mänsklig påverkan sedan lång tid . här finns tillexempel fornlämningar från bronsåldern som gravar och skärvstenshögar. Speciella är de små groparna uthuggna i berget som kallas älvkvarnar och skålgropar.
Området är idag en populärt vandringsled och många motionsspår för människor ,ridvägar och strövänliga vandrings stigar. Eldplatser finns lite här o där i skogen och även så en stor fotbollsplan, bland annat ligger Tjalvegården i norr av skogen. vid ena änden finns en stor badplats /Ensjöbadet. Där finns även en skidbacke med lift /vrinnevibacken och även ett stort stall för häst intresserade. och en massa motionsspår allt från en km till en mil och några av dom belysta under mörkrets timmar.

Idag finns även en konstgjord sjö för fågellivet och i söder vid ensjön en fin badplats.

Lite historia om vrinneviskogen:

Uppe i skogen vid änden på en smal väg låg en inbjudande paviljong i skogsområdets nordvästra del. Paviljongen hade också en veranda utmed ett par väggar.
paviljongen byggdes som ett dagsanatorium för tuberkulossjuka. Paviljongen öppnade 1906.
Här fick de lungsjuka tillfälle att komma ut i den friska skogsluften. Åtminstone under den varma årstiden. Snart fann man paviljongen otillräcklig och det mycket större och modernare sanatoriet i Kolmården byggdes och tog 1917 över patienterna.
Vad serveringspaviljongen användes till de närmaste åren är höljt i dunkel. Vi vet från kommunala handlingar att skräddarmästare Hartvig, boende i Villa Hansa på Egnahemsgatan arrenderade paviljongen för sig och senare sin dotter Tyra åren 1921-26. Från den 1 maj 1927 bedrev AB Minutörernas Mineralvattenfabrik servering i paviljongen. Fram till 1954 fortsatte den verksamheten under olika arrendatorers namn. Det fanns under några år också en dansbana vid paviljongen som blev det populära utflyktsmål. det sägs att den senare brändes upp av någon.
Det har även funnits stenbrytning på några ställen i skogen /stenbrytning i Vrinneviskogen på 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Råvaran som bröts var granit som sedan bearbetades i staden,där till dom gamla stenbrotten man kan hitta här o där i skogen.Dom hade även järnvägsspår från dom olika brotten,så kallade dekavil-spår som var flyttbara spår där dom fraktade stenen in till staden. hur vagnarna drogs är fortfarande lite osäkert.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s