Vandringsleder

Kända vandringsleder i nrkp.

Getåravinen

Ravinen är en stor natur upplevelse där den är riksintressant som geologisk bildning och har en anrik atmosvär med porlande vattendrag genom hela ravinen ,där finns även en anrikhet med flora och fågelsången ljuder genom ravinen.
ravinen ligger i en så kallad sprickzon som fått sin nuvarande form genom erosion och sediment. I samband med senaste inlandsisen fyllde dalen med finsediment,vars ursprungliga nivå syns som tydlig platå ovanför ravinen.I takt med att landet höjt sig ur havet har en bäck skurit sig ner i sedimenten och ravinen fått sin typiska form. En bit upp i ravinen finn (Onkel Adams källa) med namn efter författaren (Carl Anton Wetterbergspseudonym) Han bodde i Getå på 1850 talet: obemärkt och glömd, därför grumlas sällan källan. En lätt stig leder upp genom ravinen ,nedre delen av vegetationen är lummig med lövträd som glippar sig fast i sluttningarna och längre upp i ravinen börjar det bli lite tätare av barr träd, floran längs bäcken är spännande med flera ovanliga växter som ormbunkar,strutbäcken ,hultbräken,gullpudra ,strorams,bäckpräsma,skavfräken.

det tyckas vara obetydligt men i det klara vattnet i bäcken lever en fisk som kallas bäcköring.

Marmorbruket

Marmorbruket/ hyser allt från en vacker omväxlande natur med en stor varierande flora till hundraåriga gamla byggnader och djupa gamla marmorbrott. Från utsiktsplatsen är det en underbar utsikt ut över bråvikens vatten och vikbolandet på andra sidan .
Runt marmorbruket går en vandringslad på 4 km /marmorstigen. I anslutning till marmorstigen finns även en vandringsled till utsiktsplatsen Spiran som är en gammal gruva, från marmorstigen kan du även fortsätta österut mot vildmarkshotellet på den gamla kopparstigen.
Vrinnevileden/ Vrinneviskogens naturreservat ligger i södra Norrköping och sträcker sig från Klingsberg i norr till Ensjön i söder. Området domineras av strövvänlig talldominerad gammal skog, men en stor variation av naturtyper finns. Här finns skog av grova tallar med slät pansarbark, sumpskogar och halvöppna gräsmarker som slåttras årligen. I öster, där gränsen förr gick mellan skogen och odlingsmarken, finns ek- och hassellundar och lövträden är vanligare. Vrinneviskogen är starkt präglad av mänsklig påverkan sedan lång tid. Här finns till exempel fornlämningar från bronsåldern som gravar och skärvstenshögar. Speciella är de små groparna uthuggna i berget som kallas älvkvarnar eller skålgropar. Området är ett populärt utflyktsmål med motionsspår, ridvägar och strövvänliga stigar. och sen några år finns även en konstgjord sjö för fågel livet. Eldplats finns i norra delen, strax söder om Tjalvegården. Tjalvegården är desutom en plats för dom som vill spela golf, dit går att åka bil via g:a övägen. olika motionspår finns i olika längder även så en som är belyst.

Östgötaleden /se sidan via länken här under:

http://ostgotaleden.se/?kommun=Norrk%F6ping&MenuItemID=5469

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s