Museum i Norrköping

Norrköpings museum.

Här kommer en länk till alla museum i Norrköpings Kommun.
http://www.upplev.norrkoping.se/museer_3__.html
Arbetets museum
 

Mitt i det kulturhistoriskt unika Industrilandskapet på en holme, i Motala Ström mitt i staden ligger Strykjärnet. Från början en textilfabrik idag rymmer byggnaden det nationella samtidsmuseet Arbetets museum.
http://www.arbetetsmuseum.se/Default.aspx?&a=445507&c=5903&b=1

Brandkårsmuseumet

Sveriges största brandkårsmuseum i Simonstorp som ger dig en bred exposé över brandväsendet under nästan 150 år – fordon, utrustning, uniformer och mycket annat.
http://www.brandmuseet.se/

Färgargården


Friluftsmuseum som visar hur en  färgare bodde och arbetade i mitten av 1800-talet. Bostadshus, stall, stamp och färgeri. Idag museum och Café.

http://www.cafefargargarden.se/

Hällristningarna


På Hällristningsmuseet pågår den permanenta utställningen ‘ Hällristningar och Bronsåldersfolk ‘.http://home7.swipnet.se/~w-75762/

Holmen


Holmens Bruk grundades i början av 1600-talet av Louis de Geer. Företagets gamla historia och handpapperstillverkning visas upp på museet.
http://holmentimber.com/main.aspx?ID=ce61a65d-06cf-4080-8313-47f59695a8eb

Hultsbruk yxtillverkning

 
Gamla traditioner och nya ideér möts i det Smidescentrum som så sakta tar form i Hults bruk.
http://hultsbruk.se/wp-content/uploads/Vision-o-handlingsplan-HB-080908-2.pdf

Konstforum


Utställningslokalerna är belägna i Stenhuset, en kulturbyggnad från 1700-talet uppförd på en del av Louis de Geers 1600-talspalats med samma namn.

Kraft stationen i drags.


Kraftstationen i Drags är dels ett arbetslivsmuseum dels en utställningsplats för konst och problematiserande utställningar. Kraftstationen byggdes 1912 och var i drift till 1991.

Kylhistoriska


Detta är Sveriges enda kylhistoriska museum och invigdes den 11 april 2003. Museet visar exempel på kylkompressorer från, en av de först tillverkade i Sverige 1896 till den sist tillverkade i Norrköping. Samt ett stort antal maskiner från åren där emellan och andra intressanta kylkomponenter. Museet iordningställdes och drivs av föreningen Kylhistoriens Vänner i Norrköping, en ideell förening som bildades när det inom industriell och marin kyla världsledande företaget Stal Refrigeration AB. I Norrköping upphörde  verksamheten och flyttades utomlands. 
Ett mycket stort antal foton, ritningar och filmer från olika tidsperioder finns samlade och överförda till CD, som visas i flera bildspel i storbildsformat. Besökare kan se vad kyltekniken använts till och hur den har påverkat samhällets utveckling. Funderingar över det gamla knyts samman med visioner om framtida användningsområden.

Lanthandelsmuseumet i å

Lanthandelsmuseum på vikbolandet några mil utanför staden, men även ett populärt ställe för veteran och nostalgiträffar.

Lövsta slotts museumet


Slott med anor från 1600-talet. Byggdes ursprungligen av Axel Lillie. Efter en stor brand 1750 byggdes slottet upp igen och fick sitt nuvarande utseende. Möt familjerna Lillie, de la Gardie, von Fersen och Piper. Slottet ser idag likadant ut som det gjorde vid den sista ägarinnan fröken Emilie Pipers bortgång 1926.
http://www.lofstad.nu/

Marmorbrukets museum

 
Marmorbruket ligger vackert beläget vid Bråvikens strand med fina promenadvägar. Museet visar i gamla verkstan hur man bearbetade marmorn och en utställning med marmorprodukter.
http://www.hembygd.se/index.asp?DocID=11144

Natriums museumet

 

Ett litet och för många okänt museum med bland annat fjärilssamling, insekter och den Lundborgska fågelsamlingen.

Konstmuseumet

Norrköpings Konstmuseum är en plats för konstmöten och oväntade upplevelser för alla åldrar. Konstmuseét har en av Sveriges främsta samlingar av måleri och skulptur.

Skolmuseumet

Museet har en skolsal från 1800-talet och en från 1930-talet. Det finns äldre undervisningsmaterial i olika skolämnen, fotografier som berättar om skolorna i Norrköping, skolplanscher och böcker speglar utvecklingen i svenska skolor.

Stadsmuseumet

Mitt i Industrilandskapet vid strömmen finns fortfarande fabriks- & hantverksmiljöer från 1800-talet.

pumpmuseumet

Det bevarade pumpverket från 1870-talet går fortfarande att köra och visar på ett unikt sätt tekniken som gav norrköpingsborna vatten i kranarna.

http://www.upplev.norrkoping.se/attgora.asp/id/608515/lid/73700

Spårvagnsmuseumet

Hyr en spårvagn: Veteranspårvagnar för egna färder på spårvägens spår. Vagnarna kan hyras för bröllop, fester, födelsedagar mm.
http://www.sparvagssallskapet.se/norrkoping/

Stavsjö bruksmuseum

I den gamla kraftstationen på 30 kvm, en gång i tiden brukets hjärta, finns idag Bruksmuseet som invigdes 1998.
http://museum.stavsjo.se/

Svenska kyrkans museum

Landets enda fristående kyrkomuseum som har till uppgift att skildra Svenska kyrkans historia kring fyra sekel.
 http://www.svkn.se/museum.htm

Sara leander museumet

Zarah Leander föddes 1907 i Karlstad som Zarah Hedberg. Från 1939 och fram till sin död 1981, ägde och levde Zarah på godset Lönö i Häradshammars socken på Vikbolandet. På Lönö bodde Zarah i första hand under sommarhalvåret och på lediga stunder. Däremellan turnerade hon i främst Sverige, Österrike och Tyskland. Från mitten av 1950-talet var Zarah gift med Kapellmästare Arne Hulphers som även var hennes personliga ackompanjatör. Museet är beläget i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet. I Häradshammars socken ligger även Lönö där Zarah bodde från 1939 fram till sin död 1981. På kyrkogården vid Häradshammars kyrka ligger Zarah och ”Hulphers” begravda.
 
Hemsida: www.zarahleander.se/museet.html
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s