Intressanta sjöar kring norrköping.

Intressanta sjöar

Ensjön

Ensjön är en sjö som ligger strax söder om Norrköping. Sjön har fyra öar, som i folkmun efter sin storlek kallas Ettöringen, Tvåöringen, Femöringen och Linsön. Tidigare var Ensjön omgiven av skog, åkrar och sommarstugor. Nu växer Norrköping fram mot sjöns norra och västra strand. Sommarstugeområden som Åselstad och Kårtorp har blivit nya villaområden. Vid Åselstad har också Norrköpings kommun byggt en badplats. På södra sidan ligger Stenskogen, Myrudden och Markgärdet. Det går att ta sig runt hela sjön till fots eller cykel, dock inte med bil, längs en slinga kallad ”Ensjön runt”.
Sörsjön

Sörsjön består av en mycket närrik miljö med blandade trädsorter och och mycket fin natur men även av aktiviteter för alla som camping bad och äventyr. se länkarna.http://www.aventyrsupplevelser.com/aktiviteter/aeventyrspark.html http://www.sorsjon.se/
GLAN

Glan är en sjö i nordöstra Östergötland .Bland annat Ribbingsholms naturreservat ligger öster om Motala ströms inlopp i sjön Glan i Norrköpings kommun, vid gården Ribbingsholm ca 2 km nordväst om Skärblacka centrum. Reservatet består till största delen av ekhagmarker och strandängar. Två öar ingår i reservatet. Granholmen som domineras av blandskog samt hälften av Vassholmen som ligger i Motala ströms. Berggrunden i Ribbingsholms naturreservat består av medelkornig granit med inslag av inneslutningar av metabasit och gnejsgranit. Ställvis bryter berggrunden igenom jordtäcket. Genom reservatet, i förlängningen av Glans västra strand från norr till söder, löper en förkastning i berggrunden. Jordarterna i området består mestadels av sandig-moig morän och senglaciala sediment av lera eller finare jordarter. Strandängen och ön i Motala ström består av finare jordarter. Åkermarken består huvudsakligen av senglaciala leran. På Granholmen finns även berg i dagen och sediment av finare jordarter. Granholmen: en ö i sjön Glan, bevuxen med tall och lövträd. Marken är ställvis blockig eller täckt av ursvallade moränlager, främst sand och småsten. På ön finns sedan några år tillbaka en skarvkoloni. Vid boinventering år 2000 räknades det ca 250 bon. Även häger häckar på ön.
GLOTTERN

Nedre Glottern är en insjö i Norrköpings kommun. Sjön är belägen i skogen strax nordöst om Åby. Ytan ligger 79 meter över havets. Utlopp i söder till Bråviken.väldigt mysigt badsjö med mjukt och skönt vatten…klipporna finner man lite längre bort om man går nån meter men annars är de bryggor och stegar.väldigt bra bad.mysigt, trevligt och det är en bra grillplats.det finns också många bra dyk ställen at hoppa eller dyka ner vid.Trevligt bad med bryggor och gräsmatta och även klippor om man går lite längre bort. brukar vara ganska mycket folk och kan vara svårt att hitta någon bra plats att ligga och sola på. är ganska mycket skog runt om kring så blir inte så mycket sol på dagen.Trevlig stig och grusvägstur runt Nedre Glottern/vintern: har varit som gjord för skidåkning. Skridskofantasterna har haft det motigare i snön. Men den nya plogade slingan på sjön Glottern räddar vintern även för den som helst färdas på stålskodd fot.
Ågelsjön

Ågelsjön är en insjö i norra Östergötland. Den är belägen cirka en mil norr om Norrköping. Runt om Ågelsjön ligger det många bergssidor som är populära för bergsklättring. Ågelsjön med omnejd är även populärt som badplats och för att vandra i. Det är en synnerligen naturskön omgivning och om man letar sig uppåt på stigar så finns det många vackra utsikter över sjön med omnejd.Området runt Ågelsjön är en så kallad nyckelbiotop med varierad blandskog av speciell natur. Även fågellivet är rikt. Här finns många fågerarter som blandannat storlom,Ågelsjön omges av bergig skog. På norra sidan stupar flera branter rakt ner mot vattnet. Ett paradis för klättrare! Uppe på krönet ligger Jakobsdalsberget.
SKIREN

Liten sjö med löv och granskog runt omkring. Några klippor och mindre ytor att slå sig ned på. Klart och rent vatten, säkert klart sikt ner till 4-5 meters djup. Finns en sandbotten, annars små klippor i vattnet som man kan gå ner på. Kommer man från Åby (förbi Gransjönäs) kan man parkera bilen vid vägkanten, sedan promenera ca 5 min tills man kommer till sjön. Ingen toalett, ombyteshytt eller kiosk. Väldigt naturlig plats och det är sällan mycket folk där. För den som gillar det lugnare badet.
LILLA ÄLGSJÖN

Lilla Älgsjön, även kallad bara Älgsjön är ett naturbad där du visseligen kan få lite barr i skorna, men vattnet är rent ock klart. Varma sommardagar kan man få gå en bit för att hitta en lugn plats. Men det är det värt. När du kommer upp till sjön från parkeringen som ligger lite lägre så har du en barnvänlig sandstrand. Går du lite längre bort moturs runt sjön så hittar du lite klippor där det även går att dyka på många ställen. Som sagt så har vi många sjöar inom norrköpings kommun för att nämna några här under:
Sörsjön, Fläten, Bolen, Nävsjön, Böksjön, Lilla Älgsjön, Nedre Glottern, Övre Glottern, (Jursla), Ågelsjön, Näknen, Svängbågen, Ensjön och Mårn. Lövsjön, , Nävsjön, Hampsjön, . , Bärsjön, , , Skärgölen (L. Brevik), Stora Runken, Hallebysjön, Gårdsjön (Vikbolandet), Övre Sundet och Landsjön.plus en hel del till små sjöar. Varje sjö har sin egen historia om olika sägen som telexempel gullvangnen som ligger nordväst om e-4,an. Gullvagnen är förknippad med myter och folksägner att i sjön skall finnas en vagn lastad med guld. Bland förklaringar hur vagnen hamnat i sjön finns den, att rövare under flykt har kört vagnen med sitt guldrov i sjön för att undkomma förföljare och rädda rovet.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s