En del av Norrköpings historia.

Början från 1384 när orten Norrköping fick sina stadsrättigheter bekräftade,då hade människor redan bott kring Motala ströms fall under lång tid.Staden fick sin första storhetstid under 1600-talet när den holländske affärsmannen Louis de Geer slog sig ner i staden. Där grundade han ett flertal industrier .
Under denna tid var staden Sveriges till folkmängden näst största stad.
Under 1800-talet  växte textilindustrin i Norrköping och hälften av klädestillverkningen i Sverige skedde i Norrköping. De goda tiderna varade ända fram till 1950-talet då konkurrensen från utlandet började kännas av. Konkurrensen blev för svår och år 1970 fanns bara ett fåtal fabriker kvar. I stället flyttade flera statliga verk till staden, som ligger i en bygd som var bebodd redan på stenåldern. I Himmelstalund och Fiskeby finns
hällristningar från bronsåldern som visar att Motala Ström spelat en viktig roll redan då. Människor har bosatt sig längs strömmen och där haft anläggningar för att fånga lax eller ål och för att använda forsarna för att driva kvarnhjul. Från 1283 finns ett dokument bevarat där Drottning Sofia skänker in rätt att fiska lax i strömmen till dominikanersystrarna i Skänninge. Kvarnarna längs strömmen ägdes både av aristokratin och klostren i Askeby, Alvastra och Vreta.
Både Norrköping och Söderköping anses ha fått sina namn efter väderstrecken, det vill säga Köpingen i norr och Köpingen i söder. Det är dock oklart angående vad det skulle vara i förhållande till, eventuellt Tingstads socken mellan städerna som är ännu äldre. Den första bron byggdes där Strömmen passerade en djup och smal fåra där Gamlabro i dag finns, och man tror att det tidigare har legat en Vikingaborg på platsen, Knäppingsborg, uppkallad efter en Hövding som antas ha haft namnet Knäppe. Nära bron uppstod en marknadsplats, det nuvarande Gamla torget.

Bruksmiljön i Norrköping är världsunik! Man kan säga så här att om Visby har sin ringmur och Stockholm sin Gamla stad så har Norrköping har sitt Industrilandskap. Alla är dessa fullt jämförbara historiska dokument över en svunnen tid men inte ens utomlands är det lätt att hitta en historisk industrimiljö av samma mått och stil som i Norrköping!
Detta vackra område löper som ett pärband längs strömmen genom större delen av innerstaden. Många av byggnaderna går i den karaktäristiska gula färg som blivit något av ett signum för Norrköping. Här har det tillverkats kanoner, papper, snus och spunnits ylle och bomull. Numer håller flera olika verksamheter till i de gamla industrilokalerna och en charmfull mångfald har skapats. Ett flertal vackra vattenfall och broar kompletterar vyn. Här finns det berömda Strykjärnet,
en gång utsedd till Sveriges vackraste industribyggnad, byggd på en holme mitt i Strömmen. Vill man veta mer om hur det var att leva och arbeta i industrilandskapet förr i tiden rekommenderas en Johannavandring som tar dig med till år 1910. Denna dramatiserade guidning med humoristisk vinkel ger en arbetarkvinnas perspektiv på industritillvaron i Norrköping.
I Industrilandskapet kan man gå på flera olika museer. Stadsmuseet visar hur livet i Norrköpings såg ut i början av 1900-talet och bakåt. Här finns fullt fungerande spinnmaskiner och vävstolar som ibland sätts igång. Barnen kan sommartid uppleva hur det var att vara liten för hundra år sedan genom ett besök på Grå huset.
Här leks, bakas, färgas och tvättas det på gammeldags vis och barnen får lära sig om allehanda sysslor och om hur det var att gå i skolan förr i tiden. Hur länge tror du att du kan hålla igång ett rullande tunnbindareband med en pinne? Holmens museum visar Louis de Geers gamla företag Holmens historia och hur man förr gjorde papper för hand. Kom och testa själv! Arbetets museum håller till inne i Strykjärnet. Museet är nationellt och varierar mellan olika teman ur arbetarkultur- och historia. Deras barnvänliga och trevliga ”Café Strykjärnet” är ett bra ställe att landa på under sin promenad i Industrilandskapet.
Strax ovanför Industrilandskapet ligger åbackarna med sin lummiga lövgrönska och vackert porlande vatten. Här finns Färgargården med café och färgerimusem i ett av stans vackraste lägen. Sommaren här är inget mindre en magnifik!

Ta gärna med en brödpåse och mata änderna! Följer man strömmen vidare kommer man till det berömda hällristningsområdet på Himmelstadslund.

I kvarteret Knäppingsborg vid Gamle bro
malde man förr mjöl och tillverkade snus. Rappé och Röda Lacket var snusmärken som satte Norrköping på kartan nationellt! Denna del av industrilandskapet har nu blivit en modern marknadsplats i rustik miljö med flera olika affärer och caféer som flyttat in. Här kan man handla allt från färska och närproducerade matvaror till exklusiva designprodukter, gå på restaurang eller bara ta sig en hederlig kopp kaffe med bulle. Granne med Knäppingsborg är Louis de Geer själv i egen hög person. Han står nämligen staty på Gamla torget, uppförd av Carl Milles 1945. Han blickar ut över strömmen och sin forna pappersfabrik som numer är Louis de Geer konsert & kongress, hem åt Norrköpings symfoniorkester.

Läs gärna vidare på denna länk:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Norrk%C3%B6pings_historia

Här kommer lite olika länkar till olika historier som vi kallar mellan Promenaderna allt från hus till historiska händelser från norrköping.

År 1858 planterades de första lindarna i något som kallades för Nya Allén. Förebilderna för allén var bland annat Ringstrasse i Wien och Boulevarderna i Paris. Trädgårdsarkitekten för de kungliga trädgårdarna och skaparen av Berzelii park i Stockholm, Knut Forsberg, fick av intiativtagaren och tillika snusfabrikören Erik Swartz uppdraget att anlägga en grön ring utanför stadskärnan. Det var början på den spännande vandring som denna hemsida inbjuder dig till att göra. I och omkring stadskärnan finns mängder av äldre hus och platser där vi både bor och verkar.

Hus: http://www.mellanpromenaderna.se/byggnader.html

Broar: http://www.mellanpromenaderna.se/arkitektur_broar_hamnbron.html

Miljöer:http://www.mellanpromenaderna.se/miljoer.html

Arkitektur: http://www.mellanpromenaderna.se/arkitektur.html

Historiska händelser: http://www.mellanpromenaderna.se/historia_packhussaken.html

Historiska händelser:http://www.mellanpromenaderna.se/spiransframfart.html

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s