50 talets Norrköping.

50-talet

Norrköping på 50-talet.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OUgiJ9dDT_Q
gamla minnes kvarter som rivs:låt 34,an:

http://www.youtube.com/watch?v=YE0-KWo_dhs&feature=related

lyckliga gatan:

Från att vara en stad som i huvudsak begränsades av de så kallade Promenaderna började Norrköping växa ut över de närmaste omgivningarna.
Under 50-talet inleddes också den stora rivningsvågen då hela innerstadskvarter jämnades med med marken.Rundtursbåten Vimman, den första av dem dök upp i hamnen på 50-talet. Den första var brun till skillnad från sina vita efterföljare. Färden gick under bron, förbi Strömsholmen och under Hamnbron.För Norrköpings del kom själva kärnan att utgöras av de kvarnar som byggdes intill vattenfallen i Strömmen. I och med att kvarnägarna och de som arbetade i dessa behövde bostäder kom de första årsringarna.
Grävskoporna gick hårt fram i centrala Norrköping. Det revs i hörnet av Hantverkaregatan och Drottninggatan för att ge plats åt ännu ett varuhus, Linden.In på 1950-talet var det fortfarande många bostäder som saknade badrum. Det gamla badhuset som låg vid Gamla Rådstugugatan intill Spången var därför enda möjligheten för många att hålla sig ren. Badhuset var uppfört redan 1891 och inrymde till en början endast karbad och bastu. År 1915 tillkom en simhall med basäng som mätte ca 22 meter.
Lekplatsen på Oxtorget startades 1947 och blev mycket uppmärksammad. Den var ett nytt begrepp då det gällde att sysselsätta litet större pojkar. Efter något år öppnades den också för flickor. Att få såga, spika och snickra uppskattades och det var oftast fullt av ungdomar på platsen. Det var svårt att hålla värme inomhus under vintern och sommartid. Ändå trivdes i husen i stadsdelen Saltängen. Där bodde mest hamnarbetare och båtsmän med familjer. Vad husen däremot inte kände till var de planer som stadens styrande hade. Saltängen skulle rivas, det behövdes nya kajer och fler magasin för det gods som fraktades till staden. En del av husen var rena rucklen och olämpliga som bostäder. I slutet av femtiotalet behövde man inte gå långt innan man passerade en rivningstomt.
Saluhallarna var populära på 50-talet, mer populära än de stora snabbköpen. Sveahallen var den populäraste och Lördagar var det kö vid de olika stånden.I början av 50-talet fanns det inte en TV-apparat i varje hem. I Norrköping fanns då nio biografer, biocitybiografen fortfarande var många filmer i svart-vitt och videofilm visste ingen vad det var.För stadsteatern var 1950-talet ett lysande decenium.
Det är många namn som teaterbesökarna med glädje minns. Det var ofta gästspelande skådespelare som bar upp föreställningarna som Inga Tidblad, Nils Poppe, Anna-Lisa Ericsson, Georg Rydeberg mm. Nyårsrevyerna på Arbis drog alltid stor publik och många lokala förmågor debuterade där på scenen. Utan den teaterverksamhet som Norrköpings Arbetareförening bjöd sin publik skulle Norrköping varit en tristare stad. Arbis tidigare stjärnor besökte gärna Norrköping och den scen där de en gång inledde sin karriär.
På 50-talet fanns det många trivsamma konditorier och många av stadens invånare hade sina stamställen, Wallströms på Trädgårdsgatan var ett av dom populära kondisen. lindals/repslagaregatan cafe brossway/broddgatan Falks konditori i gamla sockerbrukets hus var känt för sitt goda bröd och på Kungsgatan låg det många trivsamma konditorier. På drottninggatan låg häggströms kondis,och på trädgårdsgatan låg och ligger en cafe 12,ancafe 12,an som en idag är aktiv.
Norrköping återfanns oftast bland topplagen i allsvenskan och vann serieguldet 1952, 1956 och 1957. Norrköpings framgångar som fotbollsstad gjorde att staden fick vara värd för en del matcher i VM 1958. En stor pampig byggnad står som ett minnesmärke över en svunnen epok. En gång var där liv och rörelse, människor stod i kö framför biljettluckorna.
Från Östra stationen reste man till Arkösund eller hållplatserna utefter banan på Vikbolandet, banan kallades för” Gurklisten”.I Norrköping år 1950 fanns det en folkmängd på 84.341 invånare. Vid decenniets slut år 1959 hade siffran stigit till 90.280.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s