Historia om norrköpings alla lassarett

Lassaretets historia i Norrköping

(första lasarettet)
För drygt 200 år sedan inrättades det första lasarettet i kvarteret Vett o Vapen vid dåvarande stadsträdgården.Dragsgatan 9 vid ” byktrappan
det fanns sex vårdplatser och den första patienten skrevs in 12 November 1785.

 

Kvarteret Oron (andra lasarettet)
Kvarteret Oron ett kortvarigt provisorium 1797-1799.
Kvarteret Varvet (tredje lasarettet)
1799 flyttades inrättningen till kvarteret Varvet nr: 1 där vårdplatserna 1804 utökades till 12. Efter kort tid fann man det emellertid också för trångt och osunt. Fjärde Lasarettet (beläget i samma kvarter)Slutligen uppfördes ett helt nytt lasarett på samma tomt. Det stod klart 1831 och rymde 55 vårdplatser.
Strömbacken 1881
 
Strömbacken ansågs som landets modernaste när det stod färdigt år 1881. Lasarettet som fick namnet trozzeli, hade fyra avdelingar och en kurhusavdelning uppdelad på en manlig och en kvinnlig sal. I källaren fanns dom  fyra dårhuscellerna som var  avsedda för sinnessjuka patienter.
Sandbyhovssjukhuset invigdes år 1910
Sandbyhovssjukhuset invigdes år 1910 under namnet Norrköpings stads arbets- och försöjningsanstalt. Här fanns den slutna fattigvården för kvinnliga och manliga vårdbehövande samt fattiga kroppsligt sjuka och sinnessjuka. Ett flertal byggnader, till och med en egen kyrka, fanns på området som kom att bilda en egen liten by i utkanten av staden. Tidigt kritiserades förhållandena av många, bland annat 1928 i en motion som protesterade mot att pensionärer blandades med ”andligt defekta” personer och namnet Sandbyhov har för äldre Norrköpingsbor en dålig klang. under namnet Norrköpings stads arbets- och försöjningsanstalt. Här fanns den slutna fattigvården för kvinnliga och manliga vårdbehövande samt fattiga kroppsligt sjuka och sinnessjuka. Ett flertal byggnader, till och med en egen kyrka, fanns på området som kom att bilda en egen liten by i utkanten av staden. Tidigt kritiserades förhållandena av många, bland annat 1928 i en motion som protesterade mot att pensionärer blandades med ”andligt defekta” personer och namnet Sandbyhov har för äldre Norrköpingsbor en dålig klang. Flera omändringar och ombyggnationer av anstalten följde och 1939 bytte den namn till Vårdhemmet Sandbyhov. Anstalten hade flera avdelningar varav en var kroppssjukhuset med 135 vårdplatser. En annan avdelning var sinnesjukhuset, som låg i Bråvallahemmet, och som tillsammans med vårdhemmet för lättskötta sinnessjuka 1940 fick namnet Sandbyhovs Norra sjukhus.I slutet av 1950-talet började en genomgripande omdaning av Sandbyhovsområdet och byggnaderna fick de namn som vi fortfarande känner: Hagahemmet, Blommelundshemmet, Sandbyhemmet, Bråvallahemmet, Apelgården med mera.
Centrallasarettet vid Södra Promenaden 

 Lasarettet stod färdigt i Februari 1927 till en kostnad av 4,3 miljoner kronor. Då det begav sig var det oftast överfullt med patienter, liggande på bårar i väntan på doktorn. Januari 1988 tömdes Centrallasarettet i Norrköping på patienter. En 60- årig epok var över, kvinnokliniken revs och likaså ortopedhuset, öron-näs-hals, centrallaboratoriet, sjukhusapoteket, driftavdelningen och byggnaden för polikliniska operationer. Sakta växte ett nytt bostadsområde fram under regi av Hyresbostäder, HSB, och Riksbyggen. Idag finns där Folkuniversitetet, massörer, naprapater, förskolor, medborgarkontor och ortopedtekniker, med mera.
Vrinnevisjukhuset
Vrinnevisjukhuset i Norrköping
Vrinnevisjukhuset byggdes i mitten av 80- talet. Sjukhuset stod klart 1988, och har omkring 310 vårdplatser. Sjukhuset är organiserat i fyra centra som är självständiga produktionsenheter.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s