Historia om Ydre kommun

För att vi människor ska få en bra livskvalité så behöver vi en bra fritid vid sidan av arbete och skola. Ydre har ett rikt föreningsliv och en underbar natur med vandringsleder och fiskevatten. Vi har föreningar med idrottsanläggningar, bland annat Asby alpina med sin skidbacke och Ydre Ridklubb med sitt ridhus. Vi har en levande kultur med teaterföreställningar av Ydre Riskteater. Hittar du inte det du söker, hör av dig till oss så hjälper vi dig. I Ydre ligger ansvaret för Kultur och Fritid under kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott ska utveckla, följa upp och utvärdera verksamheten.
Ydre som är bland de minsta kommunerna i Sverige till invånarantal (3700), kan ändå stoltsera med en fantastisk omgivning och natur. Sjön Sommen ligger som en pärla och mycket av Ydre kretsar runt den eller de andra sjöarna som finns i kommunen. Här finns fiskevatten, camping, intressanta kulturella miljöer samt spännande utflyktsmål. Höst och vår bjuder på vackra skogspromenader i de olika naturreservaten. Det finns mycket svamp och bär i skogarna i Ydre. Man kan passa på att besöka några av alla ställen som beskrivs i Ydres sagor och sägner under tiden.
  
Hjärtligt välkommen till vackra Ydre — Östergötlands höjdpunkt! Du tar dig till Ydre med tåg till Tranås eller Nässjö och vidare med buss eller med egen bil. Kommunen trafikeras av två busslinjer, linje 630 Österbymo -Tranås och linje 631 Österbymo-Eksjö. Kompletteringstrafiken körs i områden där det finns fast boende som har mer än 1-2 kilometer (lokala variationer) till väg med ordinarie linjetrafik.
Närmaste flygplats finns inom en timmas bilväg i Linköping och i Jönköping. Det privata näringslivet i Ydre kommun består i huvudsak av små och medelstora företag. Därtill finns några företag som är ledande inom sina nischer, t.ex. inom träförädling, pelletsproduktion och verkstadsindustri.
Ydre kommun arbetar för en positiv utveckling av näringslivet så att bygden behåller sin livskraft och försörjningsförmåga. Samverkan mellan olika parter och aktörer på landsbygden är viktiga ingredienser för landsbygdens utveckling. I Ydre finns lediga tomter nära sjö och natur. Vill du hellre bo i lägenhet finns lägenheter i olika storlekar i hela kommunen. Ydrebostäder AB är ett kommunalägt bostadsbolag som förvaltar 312 lägenheter i Ydres fyra större tätorter: Österbymo, Rydsnäs, Asby och Hestra. De hyr ut lägenheter i flerbostadshus samt trivsamma marklägenheter i parhus.
Ydre har fyra förskolor i Österbymo, Hestra, Asby och Rydsnäs. Här finns även fritidshem. Familjedaghem finns i Hestra och Österbymo. I Ydre kommun finns två grundskolor i kommunal regi. Dessa är belägna i Österbymo och i Hestra.
Ydre kommun har ingen egen gymnasieskola. Denna bedrivs i samarbete med andra kommuner på Höglandet. De flesta eleverna går i Eksjö och Tranås kommuner.
Ydre kommun erbjuder i samarbete med bl a Eksjö kommun och Tranås kommun utbildningar för vuxna. SFI går man på Tranås  Lärcentrum Västra Vux och på Eksjö Vux.
Socialförvaltningen skall i samarbete med andra samhällsorgan deltaga i förebyggande arbete, minska att sociala problem uppstår, ge ekonomisk rådgivning och garantera ekonomisk grundtrygghet till kommuninvånarna utifrån en given norm. Vidare skall förvaltningen genom rådgivning och stöd till barn, ungdomar och vuxna, förbättra deras levnadsvillkor. Politisk ansvarig för verksamheten är kommunstyrelsen. Gillar du aktiv fritid finns det mycket att välja på. På vintern kan Du åka skidor i Asbybacken eller varför inte längdskidor eller skridskor på någon av alla sjöarna. Du kan vandra, fiska, paddla och bada. Fotboll, ridning och gymnastik är några av de aktiviteter som du kan utöva i kommunen.
Är du intresserad av kultur och historia finns också mycket att göra.
Ydre har ett rikt föreningsliv och en underbar natur med vandringsleder och fiskevatten. Det finns olika föreningar som har idrottsanläggningar, bland annat Asby alpina med sin skidbacke och Ydre Ridklubb med sitt ridhus. Ydre kommunbibliotek ligger i Österbymo som är kommunens centralort.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s