Historia om väderstad

Väderstads gamla kyrka byggdes i romansk stil troligen i slutet av 1100 talet  ,Till en början bestod den av långhus och mindre kor  i öster samt ett vapenhus  på södra sidan. Fönstren var små och få. På långhusets tak reste sig en takryttare . Nordväst om kyrkan stod en med träspån helt inklädd klockstapel. Vid okänd tidpunkt anslöts ett bastant torn med liten tornglugg och sadeltak till långhusets västra gavel.
Under senare delen av medeltiden  tillkom ett altarskåp från 1400 talet. På 1650 talet inköptes en dopfunt för 30 daler . År 1674 anskaffades en ny prediksstol som snidats och målats av Henrik (Heinrich) Werner i Mo för 220 daler kopparmynt (eller 350 riksdaler ). Trettio år senare var mäster Johan Graan verksam i kyrkan. Han målade om altartavlanoch målade altardisk, läktare, stolar och ”gardin” över predikstol och kyrkogångsstol. Under 1700 talet  höggs de små medeltida fönstren upp och nya stora tillkom. Kyrkan hade förmodligen haft medeltida kalkmålningar, men år 1724 vitmenades hela interiören. År 1743 gjordes en större reparation och två år därefter revs klockstapeln och ett nytt spetsigt västtorn uppfördes av byggmästare Johan Nymann.
Av Harstads och Väderstads medeltida kyrkor återstår bara ruiner och ödekyrkogårdar.
Nuvarande kyrka:
År 1837 blev kyrkan äntligen klar. Församlingen ansökte om att få ge den namnet ”Oscar Fredriks kyrka” efter kronprins Oskar, hertig av Östergötland, De flesta gamla inventarierna försåldes som värdelösa, till exempel silverkanna, och t.o.m. en brudkrona.
Kyrkan genomgick 1953 en restaurering under ledning av Johannes Dahl. I samband därmed överlämnades en hel del gåvor, såsom ny altartavla, ljuskrona, mässskrudar, altarbrunn, krucifix, dopskål samt bonadoch matta vid funten.
Hur många bor idag i väderstad?/ Väderstad har 583 invånare.
Den täcker en yta på 98.26 tunnland. Det är 593.32 invånare per km2. Koden för tätort är 1316.
Väderstad är en del av kommunens Mjölby.
på Väderstad Herrgård bor familjen Stark som består av Bo, Nina, Charlotte, Wilhelm och Johan. Gården har funnits i familjen Starks ägo i över 100 år.
Bo’s föräldrar Rune och Siw drev lantbruket under många år och det var även här på Väderstad Herrgård som Runes Mekaniska Verkstad startade 1962. Det som numera är ett framgångsrikt familjeföretag under namnet Väderstad verken ..
På gården bedriver vi nu ett aktivt lant- och skogsbruk samt hästverksamhet.
Det är gångavstånd till samhället Väderstad, där du hittar den välrenommerad restaurangen krogen en pizzeria och ett underbart Konditori.
Det finns också en välsorterad Ica affär, frisör och idrottsanläggning. golfbanan ligger på 5 min bilavstånd och även den har en trevlig Golfrestaurang och golf shop.
I Väderstad finns det även loppis och galleri.
Bad i Rinna sjön finns på 2 km avstånd och dit man cyklar, går eller åker bil längst med fina skogsvägar. Den vackra sjön Vättern finns på 15 min avstånd med t ex Vätterviksbadet som en underbar badplats.
När du gästar oss på Herrgården bor du i vår flygel. Flygeln är inredd i en mysig, lantlig stil. Här kan du bo i enkel eller dubbelrum. I huset finns det totalt 10 bäddar, två badrum och två toaletter.
Vi har en fin relax med bastu och sittgrupp allt inrett för att för att gästerna ska trivas på bästa sätt. TV och trådlöst Internet finns naturligtvis till gästernas förfogande.
På våra kurser kan du välja mellan att få kost och logi eller att ha självhushåll i flygeln. Maten serveras av vår välrenommerade Krog i Väderstad.
På gården finns även ett fint litet gym som gästerna har tillgång till och runt husknuten finns en underbar natur att rida och vandra i.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s