Berg

I Berg finns bergs slussar ,
Vid Bergs slussar går Göta kanal upp från sjön roxen  upp på Östergötlands slättland och vidare mot Vättern . Carl Johans slussar utgör kanalens längsta slusstrappa, med sina 7 slussar och ytterligare två dubbelslussar. Denna är kanalens mest besökta del och lockar turister i mängder från Sverige, så väl som utlandet. I samhället finns caféer, restauranger, konstgalleri, mataffär, presentshop, frisör, skönhetssalong och vandrarhem. Vid gästhamnen finns en minigolfbana med glasskiosk .
Där kanalen förenas med Roxen ligger populära Bergsbaden med bryggor, sandstrand och omklädningsrum. Dit kommer Linköpings- och Ljungsbroborna under varma sommardagar.

Klostret i Vreta var i stort sett byggt i överensstämmelse med idealplanen/mallen för alla cistercienskloster. En avvikelse – som dock förekommer på fler håll – var att klosterhusen i Vreta uppfördes på kyrkans norra sida, idealplanen däremot anvisar den södra. Anledningen till detta är inte känd. Det finns de som menar att nunneklostren förlades till kyrkans norra sida eftersom den är Jungfru Marias sida i kyrkan, men långt ifrån alla nunnekloster ligger på den sidan, så detta kan knappast ses som en förklaring. Ett annat argument är att södra sidan om kyrkan i Vreta redan var upptagen av en kyrkogård.I Vreta finns idag två klostermodeller som vill åskådliggöra hur klosteranläggningen kan ha sett ut just här. Den ena står inne i kyrkans lilla museum och avser att visa förhållandena omkring 1289. Den andra visar hur klostret kan ha sett ut i slutet på 1300-talet. Denna modell återfinner man utanför kyrkans västportal i närheten av klostrets senmedeltida ingång.En viktig byggnad som i våra dagar inte syns någonstans är den allra första östra klosterlängan, den som brann en bit in på 1100-talet. Den var byggd i anslutning till kyrkans västliga korsarm, även denna länga uppfördes på kyrkans norra sida. Den kom till under den allra första tiden, alltså innan kyrkan förlängts med det nya koret och ett nytt tvärskepp (det östliga), det som blev nunnornas klosterkyrkaDen yttre klostermuren finns kvar, om än bara till rester, och därigenom vet vi klosterområdets omfång, en värdefull information till eftervärlden.Cirka hundra meter väster om kyrkan finns en ståtlig 1200-talsbyggnad kvar tämligen intakt.I övrigt ligger klostrets byggnader i ruiner idag, men det är välvårdade och vackra ruiner och många besökare letar sig dit. Klosterbyggnaderna revs på 1700-talet och täcktes över med jord, men åren 1916 – 1926 grävdes ruinerna fram. En omfattande ruinrestaurering genomfördes somrarna 2000 – 2007.Den gamla 900-åriga klosterkyrkan är kvar i hela sin härlighet och reser sig mäktig på höjden ovanför slätten…Länk till mera om vreta:
http://www.vretaklosterforening.se/Ny%20sajt%202008/Kyrkohistoria/Hist_Vreta_6.html
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s